Bakłażan grillowany z szynką i mozzarellą
Składniki:
- 1 bakłażan
- klika plastrów szynki tradycyjnej od Kojsa firmy Kabanos
- ser mozzarella
- pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyj i pokrój w plastry pod lekkim kątem. Przypraw każdy kawałek solą morską i pieprzem czarnym, polej lekko oliwą i ułóż na ruszcie grilla. Kawałki bakłażana piecz, aż każda ze stron się zarumieni. Przełóż plastry na talerz. Pokrój pomidory i ser mozzarella w plastry. Na każdy kawałek bakłażana nałóż plaster pomidora i ser i przykryj szynką. Przełóż teraz wszystkie plastry na ruszt i ponownie opiecz. Gotowe bakłażany przełóż na półmisek. Pokrój drobno natkę pietruszki i wymieszaj z pozostałą oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wymieszaj. Bakłażany ułożone na półmisku polej aromatyczną oliwą.
Smacznego!