SLIDER

Czatnej z czerwonych porzeczek


Składniki:

Składniki na co najmniej 5-6 słoiczków 200 ml:

  • 2 kg czerwonej porzeczki
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 125 ml octu jabłkowego lub winnego 6%
  • przyprawy: 12 goździków, 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 spore gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

 

Porzeczki płuczemy i odrywamy od gałązek. Wsypujemy do szerokiego garnka z grubym dnem, dodajemy cukier oraz ocet. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Wsypujemy pozostałe przyprawy za wyjątkiem rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut (bez pokrywki). Po tym czasie należy starannie przetrzeć porzeczkową pulpę przez gęste, najlepiej metalowe, sitko. W ten sposób pozbędziemy się kłopotliwych pestek i rozdrobnimy bogate w pektyny skórki. Do przetartych porzeczek dodajemy dwie gałązki rozmarynu i gotujemy nadal na małym ogniu bez przykrywki do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Sos może być rzadszy jak keczup albo gęstszy, niemal jak galaretka. Gdy czatnej będzie gotowy, wyjmujemy rozmarynowe gałązki i przekładamy sos do gorących, wyparzonych słoiczków. Odstawiamy je do wystygnięcia, stawiając je na zakrętkach. Nie trzeba pasteryzować.

SMACZNEGO ;)


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM