SLIDER

Dyniowe krążki z szynką, figami i serem


Składniki:

  • ok. 1/2 dyni piżmowej
  • kilka plastrów szynki
  • 3 spore figi
  • 2 śliwki
  • 100-120 g dobrego sera
  • kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku
  • trochę mielonej łagodnej papryki
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię piżmową / część bez gniazda nasiennego / kroimy w plastry, smarujemy z obu stron oliwą i pieczemy w piekarniku - 200 stopni, około 15 minut. Szynkę, figi i śliwki kroimy w plasterki. Na upieczonych krążkach dyni układamy plastry szynki, figi, śliwki oraz starty ser, posypujemy przyprawami i ziołami. Pieczemy kilka minut do momentu, aż ser się rozpuści.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM