Gruszki zapiekane z boczkiem
Składniki:
- 2 gruszki
- 8 plasterków boczku
- szczypta tymianku
- szczypta imbiru
- sok z połówki cytryny
- ewentualnie 20 dkg sera rokpol
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy i obieramy, kroimy na cztery części i usuwamy środek, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i imbirem.
Następnie każdy kawałek gruszki owijamy plasterkami boczku (jeżeli boczek nie chce się trzymać użyj wykałaczek).
Zapiekamy w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach. Podawać na zimno lub zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Dla wielbicieli ostrzejszych smaków polecamy na ostatnie dwie minuty pieczenia położyć na gruszki słupki sera rokpol.
Gdy się rozpuści i zacznie doprawdy mocno pachnieć, wyjmujemy potrawę z piekarnika i od razu podajemy.
Dla podkreślenia smaku możemy polać sosem balsamicznym.