SLIDER

Gruszki zapiekane z boczkiem


Składniki:

  • 2 gruszki
  • 8 plasterków boczku
  • szczypta tymianku
  • szczypta imbiru
  • sok z połówki cytryny
  • ewentualnie 20 dkg sera rokpol

Sposób przygotowania:

Gruszki myjemy i obieramy, kroimy na cztery części i usuwamy środek, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i imbirem.
Następnie każdy kawałek gruszki owijamy plasterkami boczku (jeżeli boczek nie chce się trzymać użyj wykałaczek).

Zapiekamy w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach. Podawać na zimno lub zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Dla wielbicieli ostrzejszych smaków polecamy na ostatnie dwie minuty pieczenia położyć na gruszki słupki sera rokpol.

Gdy się rozpuści i zacznie doprawdy mocno pachnieć, wyjmujemy potrawę z piekarnika i od razu podajemy.

Dla podkreślenia smaku możemy polać sosem balsamicznym.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM