Kącik smakosza

Kiełbasa biała na 3 sposoby


Składniki:

SPOSÓB 1:

  • 60 dag białej kiełbasy
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki majeranku
  • sól

SPOSÓB 2:

  • 1 kg białej kiełbasy z Kabanosa
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • pieprz

SPOSÓB 3:

  • 4 x 150 g białej kiełbasy z Firmu Kabanos
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 pokrojone w piórka słodkie cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 500 ml piwa jasnego mocnego 6-7 proc. alk.
  • kminek
  • słodka czerwona papryka
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól morska
  • grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

SPOSÓB 1: Biała kiełbasa w majeranku

Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.

SPOSÓB 2: Biała kiełbasa pieczona

Przed pieczeniem białą kiełbasę można zamarynować, dzięki czemu nabierze dodatkowego smaku. Do marynaty, oprócz sosu sojowego można dodać również nieco musztardy oraz miodu.

Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170°C ).

SPOSÓB 3: Biała kiełbasa z miodem i piwem

Kiełbasa duszona w miodzie i piwie będzie doskonała na ciepło i na zimno. Możesz ją podawać zarówno z chlebem, jak i ziemniakami (np. opiekanymi).

Białą kiełbasę nakłuj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlej piwo i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM