Kiełbasa biała na 3 sposoby
Składniki:
SPOSÓB 1:
- 60 dag białej kiełbasy
- 1/2 łyżki oleju
- 1,5 łyżki majeranku
- sól
SPOSÓB 2:
- 1 kg białej kiełbasy z Kabanosa
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- pieprz
SPOSÓB 3:
- 4 x 150 g białej kiełbasy z Firmu Kabanos
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 pokrojone w piórka słodkie cebule
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 500 ml piwa jasnego mocnego 6-7 proc. alk.
- kminek
- słodka czerwona papryka
- liść laurowy
- majeranek
- sól morska
- grubo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
SPOSÓB 1: Biała kiełbasa w majeranku
Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.
SPOSÓB 2: Biała kiełbasa pieczona
Przed pieczeniem białą kiełbasę można zamarynować, dzięki czemu nabierze dodatkowego smaku. Do marynaty, oprócz sosu sojowego można dodać również nieco musztardy oraz miodu.
Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170°C ).
SPOSÓB 3: Biała kiełbasa z miodem i piwem
Kiełbasa duszona w miodzie i piwie będzie doskonała na ciepło i na zimno. Możesz ją podawać zarówno z chlebem, jak i ziemniakami (np. opiekanymi).
Białą kiełbasę nakłuj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlej piwo i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zobacz również: