Kącik smakosza

Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym


Składniki:

KOTLETY

  • 1 kg Kiełbasy Białej Regionalnej
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • majeranek

SOS CHRZANOWY

  • 5 łyżek chrzanu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kiełbasy obieramy z flaka i przekładamy do miski. Rozdrabniamy je na drobno.

Dodajemy jajka, sprasowany czosnek i majeranek. Farsz wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki.
Bułkę tartą mieszamy z mąką i wiórkami kokosowymi. Gotowe kotleciki optaczamy w mieszance. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kotlety i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok 50 minut w temeraturze 180 stopni.Kiedy kotlety się pieką, możemy przygotować sos chrzanowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Do zasmażki wlewamy bulion i gotujemy 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy od razu na gorąco z sosem chrzanowym.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM