Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym
Składniki:
KOTLETY
- 1 kg Kiełbasy Białej Regionalnej
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- majeranek
SOS CHRZANOWY
- 5 łyżek chrzanu
- 3 łyżki śmietany
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kiełbasy obieramy z flaka i przekładamy do miski. Rozdrabniamy je na drobno.
Dodajemy jajka, sprasowany czosnek i majeranek. Farsz wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki.
Bułkę tartą mieszamy z mąką i wiórkami kokosowymi. Gotowe kotleciki optaczamy w mieszance. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kotlety i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 50 minut w temeraturze 180 stopni.Kiedy kotlety się pieką, możemy przygotować sos chrzanowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Do zasmażki wlewamy bulion i gotujemy 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy od razu na gorąco z sosem chrzanowym.
Zobacz również: