Mini-pizze z ciasta francuskiego z parówką
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 5 łyżek koncetratu pomidorowego
- 4 ulubione parówki Kabanos - proponujemy parówki Hot-dog
- dwie szklanki startego sera mozzarella
- papryka czerwona
- 5 pieczarek
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 1 jajko
- opcjonalnie - biały sezam
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Posmaruj całą powierzchnię ciasta francuskiego koncentratem pomidorowym. Posyp równomiernie suszoną bazylią oraz suszonym oregano. Pokrój parówki w cienkie plastry, z pieczarek usuń nóżkę i kapelusze pokrój również w cienkie plasterki, a paprykę czerwoną - w drobną kostkę. Farsz ułóż równomiernie na cieście. Następnie posyp równomiernie startą mozzarellą, na koniec posyp do smaku solą i pieprzem. Ciasto zawijaj ściśle od dołu do góry. Pokrój w plastry szerokości około 2-3 cm. Ułóż na płasko na papierze do pieczenia. Jajko roztrzep w miseczce, każdą roladę posmaruj z wierzchu rozmieszanym jajkiem. Opcjonalnie - posyp z wierzchu białym sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15-20 minut (chyba, że na opakowaniu ciasta francuskiego napisane są inne instrukcje).