strona główna - Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

wstecz

 

Składniki:

• 20 dkg wędzonego boczku
• 25 dkg kiełbasy
• 4 cebule
• 4 różnokolorowe papryki
• cukinia lub dwie
• 4 duże pomidory
• kilka pieczarek (niekoniecznie)
• 4 ząbki czosnku
• sól, pieprz, słodka papryka (1-2 lyżeczki), ostra papryka, dwa listki laurowe i dwie kulki ziela angielskiego
• posiekana natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego dużego rondla lub na dużą patelnię.

Kiedy wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i pokrojoną kiełbasę.

Kiedy się zrumieni, dorzucić pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paski papryki, listki laurowe i ziele.

Mieszać przez kilka minut aż papryka straci jędrność. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i pozostałe przyprawy.

Po kilku minutach dorzucić pokrojoną ze skórką (jeśli młoda) cukinię i pieczarki.

Przykryć pokrywką i dusić parę chwil by warzywa zmiękły.

Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić i dodać do całości. Dalej dusić pod przykryciem aż się rozpadną.

W razie potrzeby podlać potrawę niewielką ilością wody. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

                                                                                                                                                            Smacznego!

wstecz