strona główna - Dyniowe krążki z szynką, figami i serem

Dyniowe krążki z szynką, figami i serem

wstecz

 

SKŁADNIKI

• ok. 1/2 dyni piżmowej
• kilka plastrów szynki
• 3 spore figi
• 2 śliwki
• 100-120 g dobrego sera
• kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku
• trochę mielonej łagodnej papryki
• pieprz
• oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

Dynię piżmową / część bez gniazda nasiennego / kroimy w plastry,

smarujemy z obu stron oliwą i pieczemy w piekarniku - 200 stopni, około 15 minut.

Szynkę, figi i śliwki kroimy w plasterki.

Na upieczonych krążkach dyni układamy plastry szynki, figi, śliwki oraz starty ser, posypujemy przyprawami i ziołami.

Pieczemy kilka minut do momentu, aż ser się rozpuści.

                                                                                                                                                      SMACZNEGO!

 

wstecz