strona główna - Zimowy kociołek z ogniska

Zimowy kociołek z ogniska

wstecz

 

SKŁADNIKI


• ziemniaki
• marchewka
• pieczarki
• cebula
• czosnek
• kiełbasa i boczek – firmy Kabanos
• smalec
• kapusta
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek , przyprawa do ziemniaków

 

PRZYGOTOWANIE

 

Kociołek należy wysmarować smalcem i wyłożyć liśćmi kapusty.

Wszystkie składniki kroimy w plastry. Układamy warstwami w kociołku, pamiętając o przyprawach.

Wszystkie składniki lekko ugniatamy, bo potrawa opadnie w dół.

Na wierzchu można położyć kawałki masła i obficie przykrywamy liśćmi kapusty.
W ognisku rozgarniamy żar, wstawiamy kociołek i lekko go podsypujemy żarem.

Mniej więcej po godzinie danie będzie gotowe, a sygnałem będzie pyszny zapach wydobywający się spod kociołkowej pokrywki.

                                                                                                                                                                 Smacznego!

 

 

wstecz