Kącik smakosza

Sałatka warzywna z szynką


Składniki:

  • Szynka Pyzdry
  • puszka kukurydzy
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ugotowane w wodzie, średnie marchewki
  • 2 ugotowane w wodzie, średnie pietruszki
  • 1 ugotowany w wodzie, średni seler
  • pół pora
  • pół puszki groszu konserwowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowania zacznij od ugotowania w lekko osolonej wodzie marchewki, pietruszki oraz selera. Odstaw do wystygnięcia.
Szynkę Pyzdry pokrój na grube plastry (około 0.5 cm grubości), a następnie pokrój w drobną kostkę. W kostkę o podobnej średnicy pokrój ugotowane jajka. Kwaśne jabłko zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar soku - na przykład na sitku lub przez gazę. Ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę. Pora przekrój na pół, a następnie pokrój w drobne pióra. Warzywa, jajka, szynkę i jabłko wsyp do dużej miski. Dosyp groszek oraz kukurydzę. W miseczce obok wymieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj do sałatki, dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówi na minimum 6 godzin, podawaj schłodzoną.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM