Szynka na kilka sposobów
Składniki:
1. ROLADKI Z SZYNKI GRUSZKĄ / MELONEM]
- gruszka lub melon
- kilka plastrów Szynki z Podhala firmy Kabanos
- ogórek zielony
- cytryna
2. MINI WRAPY Z TORTILLI Z SZYNKĄ
- 2 tortille
- serek twarogowy do smarowania
- sałaty masłowa lub rukola
- kilka plasterków Szynki z Jabłonki firmy Kabanos
- kilka plasterków sera żółtego np. cheddar
- cienkie plastry czerwonej papryki
3. FASZEROWANE ROLADKI Z SZYNKI
- 6-8 plasterków szynki upieczonej z Góralskiej Spiżarni
- ok 300 g twarożku
- 2 łyżki majonezu
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. ROLADKI Z SZYNKI GRUSZKĄ / MELONEM
Owoc kroimy w łódeczki , skrapiamy sokiem z cytryny, nakładamy szynkę i zawijamy cienkim plastrem ogórka. Podajemy z sałatką i grzankami.
2. MINI WRAPY Z TORTILLI Z SZYNKĄ
Tortillę smarujemy serkiem , następnie równomiernie rozkładamy pozostałe składniki. Zwijamy ściśle i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz. Kroimy pod ukosem na kawałki 3-4 cm.
3. FASZEROWANE ROLADKI Z SZYNKI
Roladki można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Idealna przekąska na przyjęcie. Zioła siekamy drobno i mieszamy z serkiem oraz majonezem. Na folii spożywczej układamy plasterki szynki, tak aby zachodziły na siebie końcówkami. Na szynce rozsmarowujemy cienką warstwę serka z ziołami. Zawijamy w rulonik, zamykamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na małe kawałki. Przystrajamy świeżymi ziołami.
Zobacz również: