SLIDER

Warkocz z Synecką i pieczarkami


Składniki:

  • Synecka firmy Kabanos
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 50 g żółtego sera
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • papier do pieczenia

     

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na dwie części. Nacinamy wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około 1-1,5 cm. Wystudzone pieczarki i pokrojoną w małe kawałki Syneckę nakładamy na nienaciętą część ciasta. Zaplatamy warkocze, tak aby przykryły pieczarki i Syneckę. Gotowe warkocze smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-35 minut, by ciasto się mocno zrumieniło. Po upieczeniu posypujemy startym serem.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM