Warkocz z Synecką i pieczarkami
Składniki:
- Synecka firmy Kabanos
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g pieczarek
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 50 g żółtego sera
- olej
- sól, pieprz do smaku
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na dwie części. Nacinamy wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około 1-1,5 cm. Wystudzone pieczarki i pokrojoną w małe kawałki Syneckę nakładamy na nienaciętą część ciasta. Zaplatamy warkocze, tak aby przykryły pieczarki i Syneckę. Gotowe warkocze smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-35 minut, by ciasto się mocno zrumieniło. Po upieczeniu posypujemy startym serem.