SLIDER

Zimowy kociołek z ogniska


Składniki:

  • ziemniaki
  • marchewka
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • kiełbasa i boczek – firmy Kabanos
  • smalec
  • kapusta
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek , przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kociołek należy wysmarować smalcem i wyłożyć liśćmi kapusty. Wszystkie składniki kroimy w plastry. Układamy warstwami w kociołku, pamiętając o przyprawach.

Wszystkie składniki lekko ugniatamy, bo potrawa opadnie w dół. Na wierzchu można położyć kawałki masła i obficie przykrywamy liśćmi kapusty.
W ognisku rozgarniamy żar, wstawiamy kociołek i lekko go podsypujemy żarem. Mniej więcej po godzinie danie będzie gotowe, a sygnałem będzie pyszny zapach wydobywający się spod kociołkowej pokrywki.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM