SLIDER

Żurek podhalański


Składniki:

  • Garść grzybów suszonych
  • 50 dag boczku parzonego 
  • 10 dag szynki wieprzowej
  • 200-250 ml żurku
  • 1.5 l wody
  • 12 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 250g włoszczyzny (jarzyny)
  • 10 dag kiełbasy
  • 10 dag pieczonego schabu
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na godzinę lub dwie. Dodać do wody z grzybami boczku i ugotować do miękkości. Gdy już boczek będzie miękki, wyciągamy go i odsączamy.  Do wywaru z boczku i grzybów dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy żurek oraz śmietanę. Całość musimy zagotować oraz doprawić solą i pieprzem. Im więcej żurku, tym kwaśniejsza zupa. Chwilę przed podaniem dodajemy do żurku pokrojony boczek i wędliny oraz ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki.


©2021 Kabanos
realizacja icenter.pl, PRIM