Żurek podhalański
Składniki:
- Garść grzybów suszonych
- 50 dag boczku parzonego
- 10 dag szynki wieprzowej
- 200-250 ml żurku
- 1.5 l wody
- 12 ml śmietany
- 3 jajka
- 250g włoszczyzny (jarzyny)
- 10 dag kiełbasy
- 10 dag pieczonego schabu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na godzinę lub dwie. Dodać do wody z grzybami boczku i ugotować do miękkości. Gdy już boczek będzie miękki, wyciągamy go i odsączamy. Do wywaru z boczku i grzybów dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy żurek oraz śmietanę. Całość musimy zagotować oraz doprawić solą i pieprzem. Im więcej żurku, tym kwaśniejsza zupa. Chwilę przed podaniem dodajemy do żurku pokrojony boczek i wędliny oraz ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki.