Dipy grillowe
wstecz
W letniej, słonecznej odsłonie Kącika Smakosza mamy dla Was propozycję w sam raz na weekendowego grilla ze znajomymi! Wyśmienite mięsa z domowymi, pełnymi smaku dipami i wybornymi marynatami - w tym uwielbiane przez Polaków BBQ.
Dip ziołowy
Składniki:
- majonez - 4 łyżki stołowe
- jogurt naturalny (gęsty) - 4 łyżki stołowe
- pęczek pietruszki (natka)
- świeże: bazylia, tymianek, oregano - po pęczku
- 1 cytryna
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu czarnego - świeżo zmielony
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryny. Połącz z jogurtem, majonezem i resztą składników. Zmiksuj dokładnie blenderem.
Sos Barbecue (BBQ)
Składniki:
- cukier brązowy - 1/4 szklanki
- 1 paczka mieszanki przypraw do wieprzowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy, 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka sosu Worchester
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki ojelu
- 1 szklanka ketchupu
Przygotowanie:
Na oleju podsmaż czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę i cebulę poszatkowaną w drobną kostkę, aż nabiorą rumianego koloru.
Przygotowany czosnek, cebulę i wszystkie pozostałe składniki wymieszaj w miseczce. Sos doskonale nadaje się jako doskonała marynata dla wszystkich produktów które chcesz smażyć na grillu.
Sos tzatziki:
Składniki:
- 1 ogórek
- szklanka jogurtu typu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórek rozkroić wzdłuż na pół. Usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć na sito i odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski, dodać jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Miskę z sosem przykryć folią i schłodzić w lodówce.
wstecz