Szaszłyki
wstecz
Szaszłyk grillowy
To prosty i pyszny przepis na grilla, którego podstawową wersję możesz modyfikować, tak, by jeszcze lepiej trafiał w gusta Twoich gości. My jednak stawiamy na klasykę!
Składniki na 6 szaszłyków:
- boczek grillowy od Kabanosa - 1 sztuka
- kabanosik grillowy od Kabanosa - 2 sztuki
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 12 pomidorków koktajlowych
- 12 małych pieczarek
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka rozmarynu
- opcjonalnie - 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- do grillowania - 6 patyczków do grilla
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę pokrój na niewielkie kawałki, tak, by uzyskać po dwanaście kawałków warzyw o podobnym kształcie. Wrzuć cebulę i paprykę do miski z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi. Wlej olej rzepakowy, wsyp sól i pieprz do smaku oraz dodaj przyprawy. Ostrożnie wymieszaj i zakryj folią. Miskę odstaw do lodówki na pół godziny, by warzywa nabrały smaku. W tym czasie pokrój na niewielkie kawałki boczek grillowy, a każdy z kabanosików grillowych przekrój na trzy równe części. Nabijaj na zmianę na patyczki do grilla cebulę, paprykę, pieczarki, pomidorki i mięso. Połóż na ruszcie od grilla i grilluj około 20-25 minut, aż mięso będzie gotowe. Podawaj z ulubionymi sosami lub pieczywem.
Uwaga! Jeżeli nie masz grilla, opcjonalnie możesz włożyć szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Smacznego!
wstecz